Ergonómia

5 dôvodov, prečo vytvoriť pracovisko na mieru

5 dôvodov, prečo vytvoriť pracovisko na mieru - JC design

Atmosféra a kultúra

Veľmi dôležitým, aj keď neviditeľným prvkom každého priestoru je atmosféra. Odráže podnikovú kultúru, ktorá tvorí prvý dojem pri vašich návštevách, a v prípade zamestnancov je zase prvým predpokladom príjemného prostredia, v ktorom ide práca ľahšie a efektívnejšie. Pomocou interiérov na mieru môžete jednoducho prepojiť vyjadrenie podnikovej kultúry s podčiarknutím pracovného prostredia. Zároveň dosiahnete maximalizáciu potenciálu vášho priestoru a môžete vytvoriť praktické pracovné podmienky, ktoré vašich zamestnancov kreatívne stimulujú.

Vedeli ste, že 46% zamestnancov považuje nevhodne zariadené pracovisko za dôvod zníženej produktivity?

 

Tímová dynamika

Každý podnik je iný, nielen štýlom a formou svojho fungovania, ale aj stavbou tímov a ich odlišnosťou medzi sebou. Iný spôsob práce môžete vidieť napríklad na finančnom oddelení a úplne iný zase na marketingovom oddelení. Keďže sa náplň práce aj jednotlivé aktivity medzi nimi líšia, iná je aj ich tímová dynamika. Práve tej by mal byť do istej miery prispôsobený dizajn a funkčnosť pracoviska a jeho jednotlivých častí. Vďaka dizajnu na mieru však takúto personalizáciu potrieb dokážete do vašich kancelárií jednoducho priniesť. Zatiaľ čo administratívni pracovníci ocenia pokoj, súkromie pri práci či zdravé sedenie, pri činnosti marketingového tímu zase môžete vyťažiť z dizajnovo zariadených priestorov, podporujúcich kreativitu.  

personalizácia pracoviska
ergonomické prvky
oddychové zóny 
   

Podpora kolaborácie a produktivity

V generickej kancelárie bez nápadu, vlastného štýlu a prakticky realizovaného interiéru len veľmi ťažko vytvoríte kreatívne a stimulujúce podmienky pre svojich zamestnancov. Už len samotné prostredie totiž do veľkej miery dokáže povzbudiť tvorivosť aj sústredenie, prečo sa teda obmedzovať zastaralým dizajnom? Riešenie na mieru býva pritom často jednoduché a logické, niekedy stačí do priestoru pridať viac vhodných farieb, inokedy chýbajú prírodné elementy alebo dostatok denného svetla. Častokrát je však tým najvhodnejším riešením nábytok na mieru, ktorý do priestoru prinesie hneď niekoľko praktických elementov naraz - dokáže efektívne pracovať s priestorom, pre tímy aj jednotlivcov vytvára personalizované podmienky na prácu a vďaka možnostiam prispôsobenia dizajnu dokáže zabezpečiť element kreativity a hravosti.

Pracovisko na mieruVzdušné kreatívne multipracovisko

 

Zdravie a spokojnosť

Personalizované podmienky na prácu sú dnes pre mnohých zamestnancov omnoho dôležitejšie v porovnaní s inými benefitmi. Spokojný zamestnanec je pre firmu prínosnejší keďže jeho motivácia a pracovné nasadenie býva výrazne vyššie. Avšak spokojný zamestnanec musí byť v prvom rade zdravý zamestnanec. Predchádzanie zdravotných ťažkostí, ktoré pri kancelárskej práci vznikajú by malo byť preto pre každého zamestnávateľa prioritou. Riešenie je pritom jednoduchšie ako by sa mohlo zdať. Najčastejšie zdravotné problémy vznikajú pri dlhodobom sedení a nesprávnej polohe pri práci. Investícia do ergonomických kancelárskych stoličiek a výškovo nastaviteľných stolov môže byť práve z tohto dôvodu doslova prelomová. Balančné stoličky pomáhajú udržiavať telo pri sedení v ideálnej polohe, prechádzajú bolestiam krku či chrbtice, ktoré sú pri dlhom sedení typické. Výškovo nastaviteľné stoly zase umožňujú prácu v stoji, čo je nielen veľmi zdravou alternatívou, ale aj skvelým spôsobom udržiavania sústredia pri práci. Pre extra dávku komfortu môžete kancelárkske stoly vybaviť ergonomickou doskou, ktorá pomáha predchádzať bolesti zápätí.

 

Pracovisko s výškovo nastaviteľnými stolmi a ergonomickými stoličkami

Pracovisko s výškovo nastaviteľnými stolmi Stability 180° a ergonomickými stoličkami

Vzťahy a životný štýl

Moderné pracovisko už nie je len o tom, prísť si do kancelárie odpracovať “to svoje,” pretože väčšina zamestnancov si môžu svoju prácu urobiť aj z domu. Masový prechod na home office významne urýchlila pandémia a zamestnanci preto po novom potrebujú novú motiváciu na prácu z kancelárie. Jednou z nich by malo byť príjemné prostredie s komunitným dojmom, ktoré popri práci umožňuje vašim zamestnancom príjemne tráviť aj voľné chvíle, či už pri káve s kolegami, počas prestávky v súkromí či dokonca po pracovnej dobe pri drinku. Loungové alebo oddychové zóny s kreatívnym dizajnom sa preto stali dôležitou súčasťou pracovísk. Ich dôležitou úlohou je podporovať vzťahy medzi kolegami, ale aj medzi vašimi zamestnancami a firmou.

Loungové sedenieKreatívne loungové sedenie v oddychových zónach (Viac o lounge sedení)