Ergonómia

Ako vybrať správnu kancelársku stoličku?

Ako vybrať správnu kancelársku stoličku? - JC design
Ergonómia na prvom mieste

Začneme tým najdôležitejším, aj keď pre mnohých aj najnudnejším aspektom - ergonómiou. O zdravom sedení sa síce hovorí čoraz častejšie, avšak len málokto jej skutočne venuje dostatok pozornosti. Zdravé sedenie zamestnancov by však malo byť prioritou pre každého zamestnávateľa. Prečo?

Dnes sa mnoho štúdií zaoberá pracoviskami ako celkom, pričom nevynímajú najrôznejšie faktory vrátane dizajnu, poriadku či vhodného nábytku. Medzi najdôležitejšie aspekty, ktoré dokážu významne ovplyvniť produktivitu patrí svetlo, nábytok či dekor. V prípade nábytku však nie je úplne najdôležitejší dizajn, ale jeho funkčnosť, v prípade stoličiek je to špecificky pohodlie. 

Jedným z najčastejších problémov, ktorý vzniká pri práci v kancelárii je bolesť chrbta, s ktorou sa stretáva až 80% ľudí. Diskomfort pri sedení vedie k poklesu sústrednia, produktivity a teda aj výkonnosti, čo v konečnom dôsledku stojí nielen zamestnávateľa, ale aj celú ekonomiku. Skvelou správou však je, že jednoduchou výmenou nábytku môžete pre svojich zamestnancov vytvoriť omnoho lepšie podmienky, ktoré dokážu takmer okamžite urobiť výrazný rozdiel. Podľa štúdií môže výmena starého, nepohodlného nábytku zlepšiť produktivitu až o 23%

Dizajnová rola

Úlohu dizajnu v našich každodenných životoch začína vnímať čoraz viac ľudí. Netýka sa to len našich domovov a súkromných priestorov, ale aj tých verejných, komunitných či dokonca pracovných. Dizajn kancelárie dokáže výrazne ovplyvňovať našu produktivitu a sústredenie. Dôležitú rolu v tom hrajú napríklad použité farby, materiály, ale aj množstvo prirodzeného svetla, veľkosť samotného priestoru a mnoho ďalších faktorov.

Súčasťou tohto celku sú samozrejme aj stoličky, ktoré by mali do prepracovaného dizajnu kancelárie zapadať. 74% mileniálov, ktorí sa pomaličky stávajú dominantnou pracovnou skupinou (narodení medzi 1980 - 1995), vníma dizajn pracoviska ako výrazný faktor ich vnímania celej značky a identity spoločnosti. 

Napriek tomu by voľba stoličiek z dizajnového nemala byť sústredená len na aktuálne trendy, ale práve naopak. Nadčasovosť, elegancia a kvalita je to, čo dokáže oceniť každá veková skupina a nielen v dnešnej dobe, ale aj v budúcnosti.

Aká je teda ideálna stolička?

Univerzálny recept na vytvorenie zdravého pracoviska zrejme neexistuje, keďže každý z nás má odlišné preferencie. Základom by však mala byť možnosť personalizácie jednotlivými zamestnancami a možnosť prispôsobenia si vlastného pracoviska podľa potrieb. Stolička je síce veľmi významná súčasť tohto celku, no mala by byť len štartovacím bodom. 

Najlepším riešením sú ergonomické stoličky s podporou aktívneho sedenia. Takýto typ sedenia dokáže výrazne redukovať najčastejšie problémy vznikajúce pri kancelárskej práci - od bolesti chrbta až po migrény. Svojho majiteľa totiž doslova núti, aby svoju chrbticu udržiaval v správnej polohe, čím predchádza vzniku týchto bolestí. 

Skvelým príkladom sú aj naše stoličky Vertebro, ktoré:

  • poskytujú oporu spodnej časti chrbta
  • aktívnym sedením podporujú správne držanie lopatiek
  • podmieňujú správne držanie panvy
  • poskytuje vhodnú oporu pre hlavu/krk
  • umožňujú vhodnú pozíciu lakťov a teda aj trapézov

 

 Na dnešnom trhu nájdete najrôznejšie štýly a dizajny kancelárskych stoličiek, mnohé samozrejme nespĺňajú základné ergonomické požiadavky. Aj medzi tými klasickejšími však nájdete lepšie a horšie modely. Sústreďte sa na kancelárske stoličky, ktoré svoju ergomickú úlohu plnia aspoň čiastočne. Poskytnúť by mali:

  • lumbárnu podporu (oporu pre spodný chrbát)
  • nastaviteľné lakťové opierky
  • opierku na hlavu

 

 

V čom je kvalitná ergonomická stolička iná?

  • záhlavník - opierka hlavy slúži k uvolneniu svalov v oblasti krčnej chrbite
  • operadlo + lumbálne nastavenie - správne nastavenie bedrovej opierky podopiera najprehnutejšie časti chrbtice, a tým ju dostáva do prirodzeného dvoj-esovitého prehnutia. Zabráňuje hrbeniu sa
  • podrúčky - správne nastavenie područiek pomáha uvoľnovať svaly v oblasti krčnej chrbite, ramien a hornej polovice chrbta. Dôležité je predísť tenzii pri práci v strnulej polohe
  • podsedák - predná hrana je zaoblená, aby nedochádzalo k stláčaniu ciev a krv mohla prirodzene cirkulovať do nôh. Pri správnom sedení je dôležité využívať celú plochu podsedáku a rozložiť tak hmotnosť tela
  • mechanika - synchrónna mechanika umožňuje nastavenie polohy sedadla a podpery v správnom uhle. Podporuje tak dynamické sedenie

Až keď stolička spĺňa tieto parametre, môžeme prejsť na dizajn. V tomto smere je vždy najlepšia stávka na istotu, ktorou sú neutrálne farby a spoľahlivé materiály. Nič totiž nie je pre kanceláriu a produktivitu horšie, ako pekná, no nie veľmi praktická alebo nekvalitná stolička. Zvoľte si teda základné farby ako čierna či sivá, alebo neutrálne a prírodné farby ako béžová, hnedá či tlmené odtiene zelenej a modrej. 

Ak je pre vás stolička investíciou, na ktorú sa chcete spoliehať počas dlhých rokov, vyhnite sa trendy materiálom, farbám a siluetám, ktoré sa vám môžu časom zunovať, prípadne rýchlo výjdu z módy. Medzi takézo materiály patrí napríklad zamat či buklé a zo siluét sú to polokreslá s krátkou opierkou bez opory pre chrbát či lakte. 

Takéto farby zapadnú takmer do akéhokoľvek štýlu priestoru a jednoducho sa kombinujú. Z materiálov by malo byť cítiť kvalitu, či už hovoríme o poťahoch, alebo o kovových, prípadne plastových komponentoch. Stolička je totiž investícia, ktorá by sa vám mala vrátiť nielen v lepšej produktivite a spokojnosti vašich zamestnancov, ale aj z hľadiska “odpracovaných rokov”.

 

V našej ponuke na e-shope nájdete rôzne ergonomické kancelárske stoličky s dodaním do 7 pracovných dní, rovnako si u nás v showroome v Bratislave môžete osobne prezrieť a vyskúšať celú kolekciu ergonomického pracoviska.